Pitate se na koji način učiniti svijet matematike zabavnim i lakim? U sljedećim smjernicama pronaći ćete nekoliko savjeta kako provoditi nastavu matematike na zabavan i edukativan način kako bi svi učenici što dulje ostali zainteresirani, te kako se ne bi obeshrabrili u slučaju nerazumijevanja gradiva.

 

1. Odvedite djecu na izlet u matematički ili prirodoslovni muzej kako bi shvatila svrhu matematike i njenu primjenu!

Sva djeca obožavaju izlete i putovanja, a svaki izlet je moguće učiniti zabavnim i poučnim ako odete u prirodoslovni ili matematički muzej. Isto tako, možete djecu odvesti i u neku obližnju tvrtku ili trgovinu kako bi na licu mjesta vidjela primjenu matematike u računanju i inženjerstvu. Ovakva vrsta nastave pridonosi boljem razumijevanju i proširenju mladih umova.

2. Šah i potapanje brodova – igrajte igre!

Jedno od najboljih učenja je kroz igru. Djeca su po prirodi vrlo znatiželjna i inteligentna, ali isto tako vole provoditi vrijeme u bezbrižnoj igri. Stoga, u sat matematike možete uvesti i igre kao što su šah ili potapanje brodova gdje je potrebno logičko razmišljanje i matematika.

3. Umjesto učenja na pamet, neka djeca uče s razumijevanjem!

Besmisleno učenje gradiva napamet pomaže uglavnom dobiti dobre ocjene, ali ne garantira dugotrajno znanje i kritičko razmišljanje. Djeca uče najbolje ako vide zašto nešto trebaju znati i ako vide stvarnu primjenu. Možete uključiti pametna pitanja kao što su “Što mislite, je li veća pizza veličine 1/2 ili 3/4?’ ili “Ako imamo pola spremnika goriva, kada bismo trebali stati na benzinsku crpku i natočiti gorivo?’.

4. Slavite rođendane velikana matematike!

Tijekom stoljeća, mnogi veliki umovi razvili su matematiku koju poznajemo danas, a današnji velikani nastavljaju istom putanjom. Upoznate djecu s Pitagorom, Eulerom, Lagrangeom, Pascalom, Fermatom, Newtonom, Leibnizom, Keplerom, Galileom, Einsteinom i drugim velikim znanstvenicima koji su na neki način unaprijedili znanost i matematiku. Isto tako, pokažite im tko su dobitnici prestižnih nagrada za matematiku jer su to uglavnom svi mladi matematičari ispod 40 godina!