Spaghetti-misterija

Spaghetti-misterija?

Recimo da imate kutiju spaghettija u smočnici, izvucite jedan i držite ga na oba kraja. A sada, savijajte ga dok se on ne slomi! Koliko manjih dijelova ste napravili? Ako je vaš odgovor, tri ili više – izvucite još jedan i pokušajte opet. Sada se zapitajte, možete li slomiti jedan spaghetti na dva dijela? U slučaju da ne možete, onda ste u jako dobrom društvu.

Ova zagonetka je zainteresirala čak i velike umove poput fizičara Richarda Feynmana 1939. Ovaj fizičar je nekoć proveo puno vremena pokušavajući prelomiti tjesteninu i razumno objasniti zašto se ona ne može slomiti samo na dva dijela. Ova spaghetti-misterija spaghetti ostala je neriješena sve do 2005. kada su fizičari iz Francuske uspjeli razviti teoriju o silama koje djeluju na tjesteninu u obliku tankog štapića ili općenito bilo kojeg štapića koji je savinut.

Rješenje misterije!

Francuski fizičari objasnili su da kada je neki dugački štapić jednako savinut s oba kraja, on će se slomiti na centralnom području, tj. na sredini gdje je najviše zakrivljen. Ovo početno pucanje je okidač tzv. “snap-back” učinka i vala loma ili vibracije koji nastavlja lomiti štapić. Zanimljivo je kako su ovi fizičari za svoju teoriju dobili i Nobelovu nagradu 2006. godine. Međutim, i dalje je ostala misterija – može li se štapić ipak slomiti na dva dijela ili ne?

Odgovor na ovo pitanje daje nedavno istraživanje znanstvenika s MIT-a, i to s jednim obratom! U radu objavljenom u Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici su objavili kako su pronašli način kako slomiti štapić na dva djela. Na koji način? Slomiti štapić na dva dijela možete tako da ga istovremeno savinite i lagano uvijete. Znanstvenici su proveli nekoliko stotina eksperimenata sa suhim spaghetti štapićima, tijekom kojih su ih uvijali s aparaturom posebno razvijenom za ovaj zadatak. Kada se štapić uvije više od jednog određenog kritičnog stupnja, te tada savije na pola, iako to prkosi svim zakonima – slomit će se na dva dijela!