Što je HMD?

Hrvatsko matematičko društvo (HMD) udruga je matematičara koji žive i rade na području Republike Hrvatske te im je cilj unaprijediti i promicati znanosti vezane uz matematiku, primjena matematike u svim drugim disciplinama, unaprjeđenje nastave matematike u školama i fakultetima, a tako i društveni položaj matematičara u cijeloj državi. Sadašnji predsjednik HMD-a je prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević, a udruga broji oko 900 članova te ima ukupno četiri podružnice i četiri matematičke udruge.

 

Na koji način djeluje HMD i kako ostvaruje svoje ciljeve?

Postoji sveukupno četiri sekcije koje djeluju u sklopu HMD-a, a to su:

  • Nastavna (voditeljica prof. Tanje Soucie)
  • Znanstvena (voditelj prof. dr. sc. Marcela Hanzer)
  • Inženjerska (voditeljica dr. sc. Kristina Šorić)
  • Stručna (voditelj mr. sc. Bojan Kovačić)

Također, postoji i sekcija pod nazivom Podmladak HMD-a čiji su članovi učenici osnovnih i srednjih škola te studenti, a sekcija broji oko 1200 članova.

HMD organizira mnoge znanstvene i stručne skupove među kojima su najistaknutiji matematički znanstveni i nastavni kongres te Susreti nastavnika matematike. Isto tako, organiziraju i razna znanstvena i stručna predavanja i dodatna usavršavanja nastavnika matematike, a tako i natjecanja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Društvo aktivno sudjeluje na Međunarodnim matematičkim olimpijadama i natjecanjima kao što su Mediteransko natjecanje i “Klokani bez granica”. Također, trude se organizirati i ljetne škole za darovite učenike i vode brigu o Matematičkoj zakladi za znanost kao i druge izdavačke djelatnosti.

Kako postati član HMD-a?

Sve osobe koje su završile studij matematike ili srodni studij na visokoškolskoj instituciji mogu postati redovni članovi HMD-a, a svi mladi do 26 godina mogu postati članom Matematičkog podmlatka. Treba napomenuti da Podmladak ne sudjeluje u radu tijela upravljanja društva i da članarinu određuje Izvršni odbor.

Godišnja članarina za sve redovite članove HMD-a iznosi 120 kn, a za Podmladak 60 kn. Potrebno je samo ispuniti pristupnicu i kopiju uplatnice poslati na adresu HMD-a ili na službeni mail udruge.