Osnutak Europskog matematičkog društva

Prije osnutka Europskog matematičkog društva (European Mathematical Society, EMS), osnovano je Europsko matematičko vijeće 1978. na Međunarodnom kongresu matematike u Helsinkiju. 28. listopada 1990. u Mądralinu pored Varšave u Poljskoj, osnovano je Europsko matematičko društvo pod vodstvom predsjednika Friedrich Hirzebrucha s ukupno 27 članica, tj. udruga. Prvi Europski kongres matematike (ECM) održao se na sveučilištima Sorbonne i Panthéon-Sorbonne u Parizu 1992. Ovo prestižno natjecanje danas se održava svake četiri godine na različitim lokacijama po cijeloj Europi, a 2020. će se održati u Portorozu u Sloveniji.

Ciljevi EMS-a

Ciljevi EMS-a su promicanje matematičkog istraživanje i njezine aplikacije, pomoć i savjetovanje oko problema vezanih za matematiku u edukaciji i školstvu, briga o svim vezanim područjima matematičkog društva, povezivanje matematičara iz različitih država, ostvarivanje osjećaja identiteta među matematičarima u Europi te predstavljanje udruga matematičara i matematičara općenito na svim institucijama na nacionalnoj razini. EMS je član Međunarodne matematičke unije te Međunarodnog vijeća za industrijsku i primijenjenu matematiku.

EMS danas

Današnji predsjednik EMS-a je Pavel Exner, predsjednik Dopplerovog instituta za matematičku fiziku i primijenjenu matematiku u Pragu. 2016. godine dodijeljena je EMS nagrada između ostalog i prošlogodišnjem dobitniku Fields Medal nagrade Peter Scholzeu iz Njemačke.

Kako postati član EMS-a?

Postati članom EMS-a moguće je na nekoliko načina: putem individualne prijave putem online obrasca na službenoj web stranici, putem jedne od članica EMS-a, kao student sveučilišta gdje je potrebno priložiti i pismo preporuke jednog od profesora, kao državljanin zemlje u razvoju te kao doživotan član za sve osobe starije od 60 godina. Također, moguće se prijaviti i učlaniti kao službeni recenzent Zentralblatt für Mathematik časopisa. Studenti se mogu učlaniti besplatno, a individualni članovi plaćaju 37 eura. Ako se učlanite putem jedne od članica EMS-a, potrebno je uplatiti dodatnih 25 eura na osnovno članstvo udruge u koju ste učlanjeni. Svi državljani zemalja u razvoju plaćaju članstvo po sniženoj cijeni, tj. 5 eura manje.