Primjena oceanskih valova

Nova saznanja o oceanskim valovima pokazala su kako bi ona mogla biti iskorištena u otkrivanju lokacije dolazećih objekata. Na prvu, ocean se može učiniti kao akustički dezorijentirano mjesto s raznim šumovima i prigušenim zvukovima koji se stapaju jedan u drugi. Međutim, matematičar s MIT-a otkrio je način kako identificirati zvučne valove generirane od strane nekog objekta koji je u interakciji s površinom oceana, kao recimo meteoriti ili dijelovi aviona. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u Scientific Reports časopisu.

Nestali avion i primjena oceanskih valova

Znanstvenici s MIT-ovog odjela za matematiku, pokušavaju primijeniti ovu metodu u nadi pronalaska aviona aviokompanije u Maleziji koji je nestao na području Indijskog oceana 8. ožujka 2014. Od nestanka aviona, vlasti su uspjele pronaći pojedine dijelove nestalog aviona, međutim još uvijek nisu pronašli glavni dio te objašnjenje što se dogodilo za vrijeme leta i razlog zašto se avion srušio.

U slučaju da se avion srušio usred oceana, sam pad bi stvorio podvodne zvučne valove, tj. akustičko-gravitacijske valove, koji slijede specifične uzorke. Ovakvi valovi mogu prevaliti daleke putanje prije nego nestanu, te bi trebali biti snimljeni putem hidrofona na raznim lokacijama u svijetu. Ako se ti jedinstveni uzorci mogu izolirati iz oceanske buke, može se locirati početno mjesto odakle su se počeli odašiljati, tj. moguće je locirati gdje se nestali avion nalazi.

Znanstvenici su u studiji uspjeli odrediti karakteristične uzorke ovih valova, te ih izolirati i razlikovati od onih koji su posljedica potresa ili podvodnih eksplozija. Analizirali su uzorke u podacima prikupljenim pomoću mikrofona pored Australije na dan pada aviona. Tim je uspio detektirati dva slaba signala koja su posljedica udarca dva objekta o oceansku površinu. Međutim, znanstvenici su zaključili kako su lokacije ova dva objekta predaleko od mjesta nestanka aviona, te su možda posljedica pada meteora u ocean. Također, da je avion u potpunosti pao u ocean, proizveo bi snažan udarac, a samim time i jedan snažan val koji bi se mogao detektirati medu ovim podacima.