Asimetrija stanice

Nedavno su znanstvenici napravili velik iskorak u razumijevanju procesa u kojem se jedna stanica razvija u cijeli organizam, te bi ova studija trebala poboljšati razumijevanje smanjenja ili povećanja polarnosti stanica u bolestima kao što su tumori.

U studiji, znanstvenici su razvili matematički model koji pokazuje dva tipa stanične asimetrije ili “polarnosti”. Točnije, prema članku objavljenom u eLifeu, stanična asimetrija upravlja oblikovanjem stanica u ploče i cjevčice.

Višestanični organizmi mogu razviti visoko kompleksne strukture koje izgrađuju njihova tkiva i organe, te su u potpunosti sposobne savršeno reproducirati ove strukture nakon ozlijede. Za ovaj proces potrebno je razmotavanje ploča koje su formirane od strane različitih grupa za diobu i međusobnu interakciju stanica. Iako su poneki dijelovi procesa tijekom razvoja i oporavka stanice poznati, i dalje je nepoznato na koji način tisuće i tisuće stanica stanica djeluju zajedno, sinergistički, kako bi stvorile završni oblik pojedine strukture ili organa.

==Polarnost stanice==

Postoje dva tipa polarnosti apuestas deportivas za koje je poznato da na neki način utječu na organizaciju stanica u tkivu. Jedan tip polarnosti je tzv. apikalno-bazalna polarnost, koja označava vanjsku i unutarnju stranu naše kože. Drugi tip polarnosti je planarna stanična polarnost koje je odgovorna za upravljanje rasta kose i dlake na našoj koži.

Studija se fokusirala na procese organizacije stanica u smotane ploče i cjevčice te na koji način se ti procesi mogu precizno reproducirati. Kako bi proučili ovaj proces, znanstvenici sa sveučilišta u Kopenhagenu razvili su matematički alat koji je izmodelirao ova dva tipa polarnosti stanica te, naposljetku, simulirao koliko se stanica organizira u smotane ploče i organe.

Otkrili su kako je mijenjanjem jedne od polarnosti u modelu moguće simulirati različite oblike. Razlike u obliku ovisile su o dva faktora, početnoj organizaciji stanica i vanjskim granicama, kao u slučaju jajeta, gdje njegov oblik utječe na razvitak embrija.

Ovo je samo jedan u nizu primjera primjene matematike u staničnoj i strukturalnoj biologiji. Ovakve studije poboljšavaju razumijevanje bolesti poput tumora za koje znanstvenici neumorno traže lijek.